Syarikat penerbangan tambang murah AirAsia mempertahankan bahawa tindakannya yang menghalang seorang bayi pengidap demam campak daripada menaiki penerbangan syarikat itu dari Ho Chi Minh pada Sabtu lalu adalah mengikut garis panduan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

Satu kenyataan AirAsia di Facebook menyebut, tindakan itu bagi mengurangkan risiko jangkitan kepada penumpang lain.

“AirAsia mengikuti piawaian kesihatan global di mana para tetamu yang menghidapi demam campak hanya dibenarkan menaiki pesawat sekurang-kurangnya selepas 5 hari dari tarikh mula muncul ruam ditubuh. Ini perlu disokong oleh sijil perubatan atau surat pengesahan layak untuk terbang dari doktor bertauliah.

“Mengikut garis panduan yang ditetapkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), untuk mengurangkan risiko jangkitan; penumpang yang tidak sihat, terutamanya jika mereka demam, harus menangguhkan perjalanan mereka sehingga mereka sembuh. Penumpang dengan penyakit berjangkit aktif tidak dibenarkan menggunakan pengangkutan udara,” kenyataan itu dipetik.

Kenyataan itu bagi menjelaskan masalah yang dialami keluarga bayi berusia 14 bulan, Maryam Sofea Mohd Reza ,yang menjadi perhatian utama laporan media hari ini.

Antara, laporan Utusan Malaysia yang menyebut AirAsia memaksa ibu Maryam Sofea tinggal selama lima hari di negara tersebut sehinggalah bayi tersebut diisytihar selamat menaiki penerbangan.

Ibu saudara bayi tersebut, Norhamiza Mohd Ali, yang dipetik dalam laporan tersebut mendakwa AirAsia juga tidak membawa Maryam Sofea ke hospital tempatan untuk rawatan lanjut.

Laporan itu juga mendakwa, kakitangan AirAsia tidak menghiraukan penjelasan ibu Maryam Sofea, Izan Suhaila bahawa anak perempuannya sudah pulih dari demam campak.

AirAsia bagaimanapun dalam kenyataannya menegaskan bahawa tetamu tersebut tidak dibenarkan menaiki pesawat disebabkan demam campak.

“Hal ini telah disahkan oleh doktor lapangan terbang bertugas yang mengisytiharkan bayi tersebut tidak sihat untuk terbang.

“Seterusnya, AirAsia telah membuat persediaan untuk menerbangkan kembali ibu, bayi serta 2 orang dewasa secara percuma, setelah bayi itu diisytiharkan boleh menaiki pesawat oleh doktor,” kenyataan itu dipetik.