nuffnang adv

lazada adv

Friday, January 3, 2014

Misteri Timbunan Rangka Manusia di Tasik Roopkund di Banjaran Himalaya..

527684_275598885850397_1401361694_n


Tasik Roopkund di Chamoli District, Uttarakhand, India adalah tasik glasier yang terkenal dengan timbunan lima ratus rangka manusia di sekelilingnya. Tasik ini sering dilaputi salji dan glasier namun apabila tiba musim panas, salji dan glasier yang mencair menampakkan timbunan tengkorak di gigi tasik dan sekelilingnya.
Lokasi di mana tasik ini berada langsung tidak berpenghuni kerana pelbagai faktor terutama ketinggian altitudnya yang mencecah 5,029 meter atau 16,499 kaki. Di kaki gunungnya, terdapat beberapa kampung kecil.
Keberadaan rangka dan tulang manusia yang sebegitu banyak membingungkan ramai saintis. Pertama kali ia ditemui adalah pada tahun 1942 oleh tentera British. Mereka terkejut dengan keadaan yang menyeramkan dan serta-merta menyangka ia adalah tulang dan rangka tentera Jepun. Telahan itu ternyata tidak tepat kerana selepas siasatan dan kajian, tulang tersebut bukan milik tentera Jepun kerana kesemua tulang telah dimakan usia.
Kebanyakan kulit, tulang dan tengkorak tidak mereput kerana faktor cuaca namun berdekad lamanya, saintis masih gagal memecahkan tembok persoalan. Pelbagai teori dikemukakan antaranya adalah kematian mereka disebabkan upacara bunuh diri. Terdapat juga teori yang menghujah bahawa kematian mereka disebabkan pembersihan etnik. Walaubagaimanapun, teori paling masuk akal adalah akibat tertimbus oleh tanah runtuh.
Akhirnya terungkai
Ekspedisi para saintis pada tahun 2004 telah berjaya merungkai misteri kematian mereka di tasik Roopkund. Saintis menganalisi hampir kesemua mayat dan rangka yang terdapat di situ.
Hasilnya, mereka berjaya mencipta kesimpulan yang agak sukar diterima akal. Para saintis tersebut mendakwa bahawa mereka yang maut di tasik Roopkund terbahagi kepada dua puak yang berbeza melalui ciri-ciri fizikal dan DNA mereka.
Puak pertama adalah mereka yang berfizikal seakan-akan sama iaitu kemungkinan mereka sanak-saudara atau daripada puak yang sama.
Manakala puak yang satu lagi terdiri daripada mereka yang berbadan kecil seperti masyarakat tempatan. Kemungkinan mereka diambil bekerja untuk mengangkut barang dan penunjuk jalan kepada puak yang satu lagi.
543270_275596352517317_180304489_n
Walaubagaimanapun, mereka maut dengan cara yang sama selepas hasil analisa menunjukkan tengkorak dan bahu mereka retak teruk. Keretakan tengkorak mereka bukan disebabkan hentam benda tajam namun akibat hentam sesuatu yang berbentuk bulat.
Selepas membuat kajian yang cukup teliti, saintis menyatakan kematian mereka disebabkan oleh hentaman salji yang masing-masing berukuran sebiji bola besbol. Salji tersebut memiliki kekerasan yang cukup untuk memecahkan cermin kereta. Mereka terperangkap di lembah sunyi tersebut dan tidak mempunyai pokok mahupun bangunan untuk berlindung.
Pentarikhan karbon turut dibuat. Apa yang mengejutkan adalah usia mereka adalah dalam lingkungan 850 selepas masihi. Ini bermakna mereka bersemadi tanpa diketahui oleh mana-mana manusia mahupun haiwan selama lebih 10 abad.!
800px-Roopkundroopkund4Weird-History-of-Roopkund-Lake-UttarakhandSK538354_275596289183990_1384604523_n
sumber: http://takusahrisau.wordpress.com

1 comment:

  1. Asa syarikat pinjaman pinjaman bersedia untuk meminjamkan mana-mana jumlah yang anda perlukan untuk memulakan perniagaan peribadi anda. kami memberi pinjaman pada kadar faedah 3%, juga jika anda ingin membeli rumah di atas ansuran bulanan kita juga boleh menjual rumah untuk anda. supaya Sila memohon pinjaman pertanian pertanian. jika anda memerlukan hubungan pinjaman e-mel kami: asaloantransfer@gmail.com, anda juga boleh menghubungi e-mel ini: finance_institute2015@outlook.com, Mungkin ada banyak sebab mengapa anda perlu akses kepada beberapa wang tunai tambahan - daripada yang tidak dijangka pembaikan kereta atau rumah untuk membayar perkahwinan anda atau cuti khas. Tetapi apa sahaja yang anda memerlukannya, apabila anda meminjam antara $ 5,000 USD untuk 100,000 USD di atas.

    pengkhususan Syarikat.
    1) Kami memberi pinjaman pada kadar faedah 3%.
    2) Kami juga boleh membeli sebuah rumah pilihan anda dalam mana-mana lokasi pilihan anda.

    ReplyDelete

Get the lowest PRICE booking by ONLINE

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...